Waarom hebben we neusharen?

Neushaar heeft een functie. Het houdt vuile stofdeeltjes tegen tijdens het inademen en het beschermt daarmee je kostbare longen. Tijdens het inademen liften er allerlei stofdeeltjes uit de lucht mee via je neusgaten. Tussen de stofdeeltjes kunnen er bacteriën tussen zitten die zich mogelijks nestelen in jouw longen wat een ontsteking of infectie tot gevolg kan hebben. Verder kunnen infecties in de neus sneller een weg vinden naar het brein dan via andere wegen. De neusharen zitten er dus niet zomaar en het verwijderen is dan ook enkel om esthetische redenen. Nu heeft de een meer last van overtollig neushaar dan de ander en kan schaamte en een onhygiënisch gevoel een grote rol spelen. Kies je voor het verwijderen van neushaar, dan is het belangrijk dat je dit op een veilige manier doet.

Wist je dat?

Er bij de gemiddelde mens in een heel leven ongeveer 180cm aan neushaar groeit?

Is het gevaarlijk om je neusharen volledig weg te halen?

Het verwijderen van neushaar kan indirect schadelijk zijn. We raden je dan ook ten zeerste
af om de neusharen volledig te verwijderen. Het is uiteraard aan jou of en hoe jij jouw neusharen verwijdert. Belangrijk is dat je het op een veilige manier doet. Laat in ieder geval altijd de achterste haren zitten en verwijder alleen de zichtbare haren bij de buitenrand van je neus.

Welke methodes bestaan er om neushaar te verwijderen?

 • Manier 1: Trimmen
  Een prima manier om de neusharen te verwijderen. Het is een eenmalige investering in een goede trimmer. Nadeel is dat de haren snel teruggroeien.
 • Manier 2: Met een neushaarschaar
  Door het stompe uiteinde een veilige manier voor het bijwerken van neusharen. Nadeel: de haren groeien snel terug.
 • Manier 3: Ontharingscrème
  Ongewenst neushaar verwijderen met een ontharingscrème is mogelijk, maar de kans op een allergische reactie is aanwezig en er is een grote kans dat veel haren blijven zitten. Deze methode wordt niet veel gebruikt.
 • Manier 4: Waxen
  Het waxen van de neusharen is een kort, maar krachtige behandeling. Het is belangrijk dat je alleen de zichtbare haren verwijdert en niet de achterste haren. Voordeel is dat de haren langdurig wegblijven. Nadeel: je hebt een wax maxine nodig om de wax te verwarmen. Deze kun je uiteraard wel gebruiken voor het waxen van andere lichaamsdelen.
 • Manier 5: Met een pincet
  Dit kost tijd en is een pijnlijke methode. Het voordeel is dat je de haren langer wegblijven, maar je bent lang bezig en je hebt veel kans op wondjes in de neus die als zeer pijnlijk worden ervaren.

Mijn neusharen waxen: stap voor stap

Bij het waxen van de neusharen is het de bedoeling dat je alleen de zichtbare haren
verwijdert van de buitenste rand. Het is belangrijk dat de achterste haren in de neusholte
niet verwijderd worden omdat deze haren de filters zijn voor het buitenhouden van vieze
stofdeeltjes uit de lucht.

Wat heb je hiervoor nodig?

Wat je nodig hebt is: goede harde striploze wax. Rica, Brazilian wax met avocadoboter is
een goede wax voor gevoelige lichaamsdelen, een wax apparaat voor het verwarmen van
de wax, een houten harsspatel of een nose wax stick. Verder een beetje alcohol om te
ontsmetten en eventueel olie om de snorharen te beschermen als je die hebt.

Neusharen verwijderen: het stappenplan

Je begint bij een willekeurige kant. Je kunt beide kanten tegelijk doen, maar dan moet je
tijdens de behandeling volledig door je mond ademen wat je misschien niet fijn vindt. Het is
een zeer kort, maar krachtige behandeling.

 • Stap 1:
  Breng de wax op de juiste temperatuur. Ondertussen ontsmet je met een watje en een beetje alcohol of alcoholhoudende lotion de neusgaten. Breng eventueel een natuurlijke olie aan op de snor, als je die hebt. Zo voorkom je dat je snorharen meeneemt.
 • Stap 2:
  Je doopt de wax stick in de warme wax. Wikkel de wax om de ronde kop van de stick en steek de stick in het neusgat, alleen bij de haren die je ziet bij de rand. Je laat de wax stick tijdens het harden in de wax in je neus. Bij het inbrengen van de wax kan je met je vingers net boven de neusvleugels de neus een beetje dichtknijpen. Zo weet je dat je niet te diep gaat met de wax.
 • Stap 3:
  Laat de wax goed hard worden en afkoelen, ongeveer 30 seconden.
 • Stap 4:
  Druk met je vingers boven de neusvleugels de neusvleugels een beetje naar beneden en trek met jouw andere hand in één ruk de spatel eruit. Aarzel niet bij het eruit trekken.
 • Stap 5:
  Herhaal alle stappen bij de andere kant.

LET OP: wax je neushaar niet bij verkoudheid en/of geïrriteerde slijmvliezen.

Geschreven door:

Eline – instructeur ontharing

Eline is een instructeur bij Pink Avenue en heeft zich gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met ontharing. Ze heeft uitgebreide kennis en ervaring in full body ontharing met behulp van de Rica Wax. Als eigenaar van ‘Beauties Wax’ voert ze dagelijks verschillende behandelingen uit, variërend van gezichtsbehandelingen tot full body wax.

Geef een reactie